2012-05-07 12:21:38• hírek • Szatmár.ro

Kezdődik az engedély nélküli épületek lebontása a Túr Menti Védett Területeken

Az utóbbi években megnövekedett az engedély nélküli építkezések száma a Túr Menti Védett Területeken. A többnyire a települések külterületén zajló építkezésekkel járó tevékenységek komoly károkat okoznak a környező természetben
Az utóbbi években megnövekedett az engedély nélküli építkezések száma a Túr Menti Védett Területeken. A többnyire a települések külterületén zajló építkezésekkel járó tevékenységek komoly károkat okoznak a környező természetben

Az Erdélyi Kárpát Egyesület - Szatmárnémeti, a Túr Menti Védett Területek hivatalos gondnokaként, 2012 áprilisában újabb projektet indít „A szennyező fizet! - a Túr Menti Védett Területeken is" címmel.

A pályázatot a csíkszeredai Polgár-társ Alapítvány támogatja, a Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe társfinanszírozásával. A pályázat összköltségvetése 52450 lej, amelyből 44350 lej nem visszatérítendő költség, míg 8100 lej az egyesület saját hozzájárulása.

Az utóbbi években megnövekedett az engedély nélküli építkezések száma a Túr Menti Védett Területeken. A többnyire a települések külterületén zajló építkezésekkel járó tevékenységek komoly károkat okoznak a környező természetben. Ezek következtében védett állatok és növények élőhelye megy tönkre vagy tűnik el teljesen.

A projekt a következő tevékenységeket foglalja magában: a védett területeken történt építkezések jogszerűségének ellenőrzése; a helyi hatóságok ellenőrzése, hogy meghoztak-e minden szükséges intézkedést az illegális építkezések megelőzése, valamint a károsult területek helyreállítása érdekében.

Továbbá az illetékes hatóságok (ellenőrző, büntető, végrehajtó) felszólítása a védett területeken fekvő illegális építményekkel szemben foganatosítandó jogi kötelezettségeikről.Peres eljárás indítása az illegális épületek tulajdonosai/birtokosai ellen, ezen építmények felszámolásának és a károsodott élőhelyek helyreállíttatásának céljából. A bírósági ítélet végrehajtása: az épületek felszámolása és az érintett területek helyreállítása. A nagyközönség tájékoztatása az eseményekről a média segítségével, valamint egy tájékoztató közlemény elkészítése és terjesztése.

A pályázat gyakorlatba ültetése révén, az EKE igyekszik a helyi hatóságokkal, valamint a Túr Menti Védett Területeken földtulajdonnal rendelkező fizikai és jogi személyekkel megismertetni és tiszteletben tartatni a védett területeken való építkezésekkel kapcsolatos törvényeket, valamint tudatosítani az itt élők körében az építkezési tevékenységekben sérült környezet helyreállításának kötelezettségeit.

A pályázatnak a következő eredményeket kell megvalósítania:

Kötelezni legalább 5 helyi önkormányzatot az illegális építmények lebontásához szükséges rendelkezések kibocsátására. Legkevesebb 3 büntetőeljárás elindítása fizikai vagy jogi személyek ellen, az illegálisan elkészült épületek felszámolása érdekében. Legalább 3 illegális épület lebontása. Legalább 3 sajtóközlemény kibocsátása, amelyek a sajtó és a közvélemény tájékoztatását hivatottak szolgálni, a védett területeken való építkezések rendszeréről, valamint a „szennyező fizet" alapelv gyakorlatba ültetéséről. Tájékoztató közlemények az esetek leírásáról (büntető eljárások), mely elektronikus formában lesz hozzáférhető.

A projekttel kapcsolatban bővebb felvilágosítást a projekt koordinátora, Márk Nagy János tud adni, a 0721-514 137 telefonszámon, vagy a janos@eke.ro elektronikus levélcímen.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: